Grijp je geluk en pak de regie

Quote: 

“Drie essentiële zaken voor geluk in dit leven zijn, iets te doen hebben, iets om van te houden, en iets om voor te hopen”  

George Washington Burnap

Ervaringsverhalen 

Een paar jaar geleden wees een goede vriendin mij op de dramadriehoek. Ken je die al? 

Van drama, naar creatie. De driehoek wordt uitgelegd door een redder, een slachtoffer en een aanklager. De redder heeft medelijden met het slachtoffer. Hij doet wat hij denkt wat nodig is. Hij wilt graag nodig zijn. Grootste angst van de redder is om niet meer nodig te zijn, maar hij houdt de drama wel in stand. 

Het slachtoffer voelt zich vaak minderwaardig en heeft veelal het idee geen invloed te hebben op de situatie. Kenmerkend is de machteloosheid. 

De aanklager wordt ook wel de aanvaller genoemd, heeft als uitgangspunt iemand schuldig te maken van de situatie. Hij heeft iemand nodig om te beschuldigen. Hij zet intimidatie in om te bewijzen dat hij gelijk heeft. Vaak zoeken ze een dader. Soms zijn aanklagers vroeger zelf gepest.  

Deze driehoek is in geen enkel opzicht gezond te noemen. De rollen zijn allemaal ongelijkwaardig aan elkaar.  

Als je de driehoek omdraait ontstaat i.p.v. drama, creatie.  

Het slachtoffer neemt de regie in handen en wordt maker/regisseur. De aanklager wordt uitgedagen en de redder wordt de coach. Kenmerkend is nu dat alle rollen gelijkwaardig zijn en elkaar helpen. Het slachtoffer neemt dus nu zelf de leiding over zijn leven.  

Nu je bewust bent geworden van deze patronen, kan je jezelf en je omgeving onder de loep nemen. Welke rol heb jij in de driehoek? Wat kan jij veranderen zodat er creatie en ondersteuning ontstaat in plaats van drama? 

Ondersteun de bovenste tekst met een plaatje. Plaatjes zeggen zoveel meer dan woorden.  

Voorbeelden van plaatjes.  

Drama- en Winnaarsdriehoek - Groeikompas
https://groeikompas.nl/
Grijp je geluk en pak de regie 1
Grijp je geluk en pak de regie 1

Grijp je Geluk!

Nu, met dat alles in gedachten, hoe kunt je je geluk grijpen? Als je je concentreert op de driehoek van je winnaar, zul je merken dat dingen gemakkelijker voor je zijn dan wanneer je je concentreert op je dramadriehoek.

Het creëren van een veilige ruimte voor jezelf en je vrienden geeft je een positieve positie om de mensen om je heen voorgoed te beïnvloeden!

Het is ook belangrijk dat je jezelf gelukkig laat voelen! Je moet jezelf eraan herinneren dat je je geluk en je succes verdient. We denken vaak dat we niet goed genoeg zijn voor wat we hebben, en dat veroorzaakt zorgen, woede en ellende!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top