Balans

Balans

Quote:

“Het leven is als het berijden van een fiets. Om je evenwicht te houden, moet je in beweging blijven.“

Albert Einstein

Jouw Balans Vinden en Stress

Stress brengt je uit balans. Wanneer we stress ervaren, reageert het lichaam vrijwel direct door cortisol (stresshormoon) aan te maken. Een beetjes stress op zijn tijd is niet erg, maar langdurige stress is funest voor je lichaam. Cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel. Het is een manier van je lichaam een boost te geven aan je energieniveau zodat je kunt vechten of vluchten. Tegenwoordig is vluchten of vechten in een stressvolle situatie (bijv. een discussie of verhoogde werkdruk) niet echt een optie. Hierdoor wordt het aangemaakte cortisol niet gebruikt en opgeslagen in de je lichaam.

Balans

De meeste receptoren van cortisol bevinden zich in de buikstreek. Cortisol zorgt voor vetopslag in de buikstreek. Wanneer je cortisolgehalte hoog is, kan het zijn dat je daarom meer vet vasthoudt in dit gebied. Het lichaam denkt namelijk dat je deze energie hard nodig zult hebben tijdens een gevaarlijke situatie. Zelfs wanneer je gezond eet en regelmatig beweegt is het mogelijk dat je buikvet minder snel kwijtraakt als je hoge cortisolwaarden hebt.

Stress zit hem niet alleen in psychische stress, maar ook in slaaptekort, te intensief sporten, veel roken, drugs gebruiken, overmatig alcohol gebruik etc.

Naast het feit dat het de cortisol je buik laat toenemen, zorgt het er ook nog eens voor dat je extra behoefte hebt aan koolhydraten en dus ongezonde dingen.

Wat kan je doen?

Wanneer je buik het gevolg is van stress en overmatig en/of ongezond eten, moet je voor jezelf proberen de regie op je leven terug te pakken. Dit kan door te focussen op ontspanning. Voor de een is ontspanning een flinke wandeling maken in de natuur. Voor de ander is het ontspanningsoefeningen doen of een boek lezen. Voor weer een ander is het de interieurverzorgster bellen en vragen om hulp bij het schoonmaken van het huis. En voor weer een ander is het een dagje er tussenuit, sauna bezoeken of een leuke stedentrip maken. Hoe je het doet, maakt niet uit, maar zorg ervoor dat je in ieder geval 1x per week een paar uurtjes voor jezelf hebt om even op te laden en te ontspannen.

We zijn niet gemaakt om 7 dagen per week te werken. Net als ons slaapschema volgt ons lichaam een werkschema waarvan we ons bewust moeten zijn. Als we geen tijd nemen om te rusten, kunnen er negatieve gezondheidsvoordelen zijn, zoals depressie, burn-out en gewichtstoename.

Daarom is het zo belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te ontspannen.

Ik gebruik graag elke dag een meditatie-app gedurende 5 minuten, waarbij ik gewoon op de grond lig en ontspan. Elke zaterdag maak ik tijd voor mezelf en werk ik. Ik probeer tijd door te brengen met familie of vrienden om me op te vrolijken.

Van rust is aangetoond dat het de cardiovasculaire gezondheid verbetert en de bloeddruk en cortisolspiegels verlaagt. Vooral vakantie blijkt ook het risico op hartaandoeningen te verminderen en de levensduur te verlengen.

Hoewel velen van ons zich schuldig, ongemakkelijk of nerveus voelen om vrijaf te nemen, kunnen we niet doorgaan met overwerken. Het is deze constante go-go-go-houding die leidt tot burn-out wanneer ons lichaam gewoon niet meer kan.

Prioriteit geven aan rust- en vakantietijd voordat je een burn-out krijgt, is van cruciaal belang om je beste werk te doen en een gezond leven te leiden.

Dit zal je ook helpen om je evenwicht te vinden.

Jouw Balans Vinden…

Er zijn inmiddels ook tientallen apps (Mindspace) die je kunt gebruiken om je te helpen met meditatie en ontspanningsoefeningen.

Daarnaast zijn er ook veel sporten zoals yoga, tai chi, qinggong etc. Die je kunnen helpen om meer te ontspannen.

Het vinden van je evenwicht is niet altijd gemakkelijk, maar wanneer je eenvoudige stappen in je leven toepast, wordt het gemakkelijker.

Als je bijvoorbeeld uit balans raakt, kun je jezelf in de gaten houden en de dingen loslaten die je ervan weerhouden om je beste zelf te worden.

Onthoud, wees geduldig met jezelf en: Bij alles wat je wilt doen, doe wat bij jou past en wat goed voelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Scroll naar top